Робърт Шок 2018-06-25T14:42:44+00:00
д-р Робърт Шок

д-р Робърт Шок

Д-р Робърт Шок е доцент по природни науки и математика, бакалавър по антропология и бакалавър по геология от университета „Джордж Вашингтон“, магистър по теология и геофизика и с докторантура по геология и геофизика от университета в Йейл.

Неговите научни интереси са в областта на геологията, палеонтологията, еволюцията, опазване на околната среда, древен Египет, световните праисторически култури.

В началото на 90-те на миналия век д-р Шок изумява света с революционното си научно изследване, което преизчислява датирането на Великия Сфинкс с хиляди години по-рано. Голямата статуя на сфинкса се намира на платото край Гиза в Египет и датира от 2500 г. пр.н.е. Д-р Шок още разкрива пред света, че историята на човечеството е по-стара и по-велика от смятаното досега. Като учен и защитник на тезата за съществуването на древни цивилизации, д-р Шок е широко и масово цитиран по света, включително и в Египет, Турция, Босна, Перу, Чили, Мексико, Уелс, Англия, Япония. Неговият филм „Мистерията на сфинкса”, излъчен първо по американския телевизионен канал NBC със седалище в Ню Йорк през 1993 г., е спечелил наградата „Еми”. Книгите и трудовете на д-р Шок са преведени на много езици – „Гласът на скалите”, „Истинските корени на изчезналия Египет”, „Революцията „Парапсихология”, „Мистерията на Сфинкса”, „Тайните на Голямата Пирамида и зората на цивилизацията”, „Стратиграфия: принципи и методи”. Последната книга на д-р Шок е ”Забравената цивилизация: ролята на слънчевите изригвания в нашето минало и бъдеще”. Съавтор е на редица други книги по история на древните цивилизации, по проблемите на околната среда, теология и геофизика, геология и геофизика. Съавтор е на учебни пособия по околна среда в САЩ, издава научно-популярни трудове в областта на теорията за древните цивилизации.

С решение на Академичния съвет  д-р Робърт Шок е удостоен със званието „Почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 28 ноември 2014 г.