Home/2022, Новини, Посещения/Японският посланик на визита в Морско училище

Японският посланик на визита в Морско училище

Посланикът на Япония в България – Н. Пр. Хироши Нaрахира, направи първа визита на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. По време на посещението си във флотската Алма матер японският посланик се запозна с многобройните сътрудничества на Висшето военноморско училище и японската държава.

Началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, представи дейностите и проектите на Училището. От презентацията Н. Пр. Хироши Нарахира научи за сертификата, който ВВМУ има от Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма в Япония, благодарение на който кадрите, завършили Морско училище, могат да плават под японски флаг без допълнителни обучения и курсове. Посочено бе и наличието на K-Line академията в Морско училище за повишаване на професионалната квалификация, изградена с подкрепата на японската компания „Кавасаки Кисен Кайша“ (K-Line).

Японският посланик остана приятно изненадан, след като научи и за двамата „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ от Япония. Това са г-н Йоичи Хасегава, работил за развитието на компанията „Тайо Нипон Кисен Къмпани“ (TNKC), част от групата на K-Line, като дъщерна компания за корабен мениджмънт, и г-н Коджи Секимидзу – генерален секретар на Международната морска организация (IMO) в периода 2012 – 2015 г. Н. Пр. Хироши Нарахира разказа за дългогодишното си приятелство с г-н Секимидзу. След като разгледа част от учебно-материалната база, посланикът посети парка на Морско училище, за да види дървото, засадено от Коджи Секимидзу в качеството му на „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ. По традиция носителите на почетното звание засаждат дърво в парка на Училището.

 

By | 2022-06-08T15:17:25+00:00 юни 8th, 2022|2022, Новини, Посещения|0 Comments

About the Author: