Home/2022, Морско образование, Новини, Посещения, Събития/Морско училище посрещна десетки посетители в Деня на отворените врати

Морско училище посрещна десетки посетители в Деня на отворените врати

Ден на отворените врати се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 10 юни 2022 г. Над 70 души, сред които – малки деца със своите родители, кандидат-студенти и кандидат-курсанти от Морската, Природоматематическата и други гимназии във Варна и дори бивши възпитаници на ВВМУ, обучавали се преди 50 години, разгледаха учебно-техническата база на флотската Алма матер.

В два тура малки и големи посетители се запознаха с тренажорите в катедра „Корабни силови уредби“ във Факултет „Инженерен“, както и с новия симулатор за машинни операции (Engine Room Simulator) и бункероване на втечнен природен газ (LNG).

Обиколката продължи с Центъра по кибероперации и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, който е част от тренажорния комплекс на Факултет „Навигационен“. В него учениците управляваха кораби в хеликоптер.

Турът завърши в Центъра за компетентност КВАЗАР (Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска).

В Деня на отворените врати Морско училище бе посетено и от председателя на Фондация „Българска памет“ – д-р Милен Врабевски. По време на визитата си той обсъди с началника на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, съвместни дейности между Фондацията и флотската Алма матер, които предстоят.

 

About the Author: