Дронове на Морско училище правят екопроучване на Бургаския залив

Home/2022, Новини, проекти/Дронове на Морско училище правят екопроучване на Бургаския залив

Дронове на Морско училище правят екопроучване на Бургаския залив

Екип от специалисти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в проучване на екологичното състояние на Бургаския залив. Изследването е по съвместен проект на община Бургас, Морско училище и университет „Проф. д-р Асен Златаров.

Нови специализирани роботи за подводно изследване, някои от които са част от дрон-флотилията на флотската ВВМУ, започнаха проучване на екологичното състояние на морето. Целта е да бъде заснето и обследвано морското дъно за полимерни отпадъци, метали, стъкло и след това да бъде картирано. След направата на картата ще се предприемат действия за водолазно почистване на по-сериозно замърсените места. По проекта се изследват шест точки. Това са пристанищата Бургас и Сарафово, Ченгене скеле, Северен централен плаж и част от акваторията на Бургаския залив. Дронове от въздуха пък следят отпадъците по повърхността на морето.

Работата на подводните дронове се наблюдава от контролен център, който е обособен на плавателен съд. Единият от дроновете е специфичен, тъй като освен с платформа, която пренася сензорите за обследване и предаване на данни, разполага и с пневматична ръка, която може да захваща определени обекти. Така роботът вади проби от замърсявания в различни райони от акваторията на Черно море.

By | 2022-07-15T07:50:06+00:00 юли 14th, 2022|2022, Новини, проекти|0 Comments

About the Author: