Home/2022, Новини, Събития/Морско училище отбеляза 80 години от гибелта на Никола Вапцаров

Морско училище отбеляза 80 години от гибелта на Никола Вапцаров

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 80 години от гибелта на своя патрон. На церемония пред паметника на големия поет Никола Й. Вапцаров в района на Училището венци и цветя бяха положени от името на началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, областния управител, кмета на Община Варна, командира на Военноморските сили, ректора на Медицинския университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна, от Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, Студентския съвет при ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

„Днес се навършват 80 години от гибелта на Никола Йонков Вапцаров – патрон на Висшето военноморско училище. Поетът, уловил най-убедително величието и магията на моряшката професия, днес е символ на духа на българския моряк и на родното  морско образование.  В едно от писмата си пише: ”…..Знай, че Морското училище дава най-солидни познания от всички други технически училища в България. Самият възпитаник на това училище излиза човек дисциплиниран, човек, годен да посрещне живота….”.

Думите на нашия патрон звучат актуално и сега. Днешните Вапцаровци – студентите, курсантите и кадетите от Висшето Военноморско училище са доказателство, че духът на този голям българин и моряк е жив, жива е и неговата прословута “вапцаровска” вяра в живота и морето“, каза началникът на Морско училище в своето слово по повод годишнината.

След полагането на венците и цветята в знак на почит към патрона на ВВМУ, караулът премина в тържествен марш, с което бе поставен край на официалното събитие.

By | 2022-07-23T06:38:25+00:00 юли 23rd, 2022|2022, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: