Home/2022, Новини, Празници/Научноизследвателски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 1 година

Научноизследвателски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 1 година

Първият български военен научноизследователски кораб, с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза една година от влизането си в състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Честването започна с церемония по издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване на борда на плавателния съд, в присъствието на началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, командването на кораба и целия екипаж. След ритуала с награди бяха отличени членове от плавсъстава. За рождения ден на НИК 421 ръководството на „Булярд корабостроителна индустрия“ връчи плакет на командира му – капитан II ранг Николай Данаилов.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ бе придобит от Морско училище точно преди година, когато получи и своето име. Негова кръстница стана номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова.

В момента НИК 421 е на ремонт в „Булярд корабостроителна индустрия“ и се подготвя за тазгодишната експедиция до Антарктика. На борда му родните полярници от Българския антарктически институт, заедно с екипажа от Морско училище, ще стигнат до българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

С осигуряването на националните антарктически експедиции със „Св. св. Кирил и Методий“, България за първи път ще бъде равна на другите държави в изследванията си на Ледения континент. Корабът е мечта за поколения български антарктици и учени, които досега нямаха научноизследователски плавателен съд, с който да правят проучвания.

След края на ремонта, освен научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания, с НИК 421 ще бъдат обезпечавани и изследвания в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, БАИ, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации. Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите в Морско училище.

 

By | 2022-07-27T11:56:23+00:00 юли 27th, 2022|2022, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: