Присвояване на първо офицерско звание на випуск 2014

Home/2014, Архив, Курсанти, Новини/Присвояване на първо офицерско звание на випуск 2014

Присвояване на първо офицерско звание на випуск 2014

На 10 август 2014 г. от 9.00 ч. на Морска гара Варна след тържественото вдигане на фалаговете на военните кораби по случай 135-та годишнина на ВМС се проведе ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2014” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

Офицерски пагони получиха 23-ма курсанти от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”. Te преминаха успешно петгодишния курс на обучение и ще продължат военната си служба във ВМС.

Курсантите от випуска са постъпили във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” през м. август 2009 г. и са положили военна клетва на 19 юни 2010 г.

Първенец на „Випуск 2014“ е лейтенант Ваня Орманова – специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”, специализация „ Корабоводене за ВМС”. Първенец на специализация „Корабни машини и механизми за ВМС” е лейтенант Станимира Стефанова, а на специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” – лейт. Мила Пенева. Жени да бъдат първенци и на трите специализации се случва за първи път в историята на Морско училище.

На тържеството присъстваха министърът на отбраната г-н Велизар Шаламанов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, кметът на Община Варна г-н Иван Портних, областният управител на Варненска област г-н Иван Великов, председателят на Общински съвет Варна г-н Иван Луков,  генерали, адмирали, офицери, ветерани на ВМС, близки, роднини и приятели на випускниците.

Строят на курсантите от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” беше приет от министър на отбраната г-н Велизар Шаламанов.

Ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2014” започна със слово на началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Прочетена бе заповед на Министъра на отбраната на Република България за присвояване на военно звание „лейтенант“ и зачисляване в Българската армия на курсантите от „Випуск – 2014” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

Лейтенантските пагони на първенеца на випуска и първенците на специализациите връчи министърът на отбраната г-н Велизар Шаламанов, на отличниците на випуска – началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На останалите випускници пагоните връчи командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, а дипломите – началникът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф.д.в.н. Боян Медникаров.

Контраадмирал Фиданов прочете поздравителен адрес от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Прочетена беше заповед на Министъра на отбраната за награждаване на първенеца на випуска и първенците на специализациите. Наградите връчи министърът на отбраната г-н Велизар Шаламанов.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов връчи наградите на випускниците, завършли училището с отличен успех.

Слово-отговор произнесе първенецът на „Випуск – 2014” лейт. Ваня Орманова.

Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на строя на курсантите пред официалните лица.

След това в района на Морска гара Варна родители, роднини, близки и приятели поздравяваха випускниците по случай паметния за тях ден – завършване на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и присвояване на първо офицерско звание.

След ритуала на Морска гара, министърът на отбраната г-н Велизар Шаламанов посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и се запозна с учебно-материалната база , в това число и с последия тренажор, който скоро ще се използва в учебния процес.

Гост на тържеството за присвояване на първото офицерско звание на курсантите от „Випуск 2014“ бе Н. Пр. посланикът на Арабска Република Египет в България г-жа М. Шанауи.

По-късно в градината на ВВМУ началникът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф.д.в.н. Боян Медникаров даде коктейл в чест на новото офицерско попълнение на ВМС. От Началника на ВВМУ, от фирми и организации бяха връчени награди на първенците и випускници, изявили се в различни области по време на обучението

By | 2020-09-01T07:36:34+00:00 август 28th, 2014|2014, Архив, Курсанти, Новини|Коментарите са изключени за Присвояване на първо офицерско звание на випуск 2014

About the Author: