18 военни лекари от Морско училище са първите курсанти – офицерски кандидати

Home/2022, Важно, Курсанти, Новини/18 военни лекари от Морско училище са първите курсанти – офицерски кандидати

18 военни лекари от Морско училище са първите курсанти – офицерски кандидати

Курсантите шестокурсници от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, бяха повишени в звание „офицерски кандидат“. Те получиха своите нови пагони от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Повишенията станаха факт в деня, в който медиците успешно издържаха държавния си изпит по физическа подготовка.

18-те военни лекари, на които догодина предстои да станат лейтенанти, са първият випуск от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“. Обучението е единствено по рода си в страната и е съвместен проект на ВВМУ, ВМА и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. В първите пет години на специализацията Морско училище и Медицинският университет осигуряват съответно военното и медицинското обучение на курсантите. Последната година на армейските медици е изцяло във Военномедицинска академия в София, където изучават военна и военно-полева медицина.

Младите лекари ще останат в историята на Морско училище и създават прецедент в Българската армия като първите курсанти – офицерски кандидати. Заради по-дългия период на обучение, в VI курс им се присвоява най-висшето неофицерско звание „офицерски кандидат“, за разлика от колегите им от петгодишните специализации, които в последната си година, преди да получат офицерски пагони, са със звание „мичман“.

By | 2022-09-07T06:29:51+00:00 септември 5th, 2022|2022, Важно, Курсанти, Новини|0 Comments

About the Author: