Home/2022, Важно, Новини, Празници/„Вапцарови дни – 2022“

„Вапцарови дни – 2022“

От 3 до 7 декември 2022 г. в гр. Варна за осми пореден път се провеждат Националните поетични празници „Вапцарови дни“. В рамките на „Вапцарови дни – 2022“ на 3 и 4 декември бяха включени Четвъртият национален литературен конкурс, посветен на Никола Й. Вапцаров, и Осмият национален рецитаторски конкурс по творби на Никола Й. Вапцаров – за любители.

Поетичните празници започнаха в зала „Пленарна“ на Община Варна с рецитал на творби на Вапцаров. Участниците бяха 195 души, като в литературния конкурс се включиха 120 души от цяла България, а в рецитаторския конкурс – 75 участници от 4 възрастови групи (до 11, до 15, до 24 и над 25 години). Там бяха допуснати за участие непрофесионални изпълнители на художествено слово по творби на Вапцаров – поезия или проза, с времетраене на изпълненията до 5 минути.

Жури на конкурса бяха: Елка Няголова, Надя Попова, Иван Есенски, Мая Вапцарова, Свилен Стоянов и Милена Кънева. Водещ на събитието – Кирил Аспарухов.

Галаконцертът на класиралите се на първите три места във всяка възрастова група от конкурса за рецитал се проведе на 4 декември от 13:00 часа в зала „Пленарна“ на Общината. Награди получиха:

Първа група

Първо място: Николай Попов

Второ място: Радина Кръстева

Трето място: Йоанна Фотева

Втора група

Първо място: Явор Дарелов

Второ място: Снежана Вълканова

Трето място: Александра Чанева

Трета група

Първо място: Катерина Димитрова

Второ място: Иван-Александър Иванов

Трето място: Емре Халитов

Четвърта група

Първо място: Йордан Кожухаров

Второ място: Цветан Янакиев

Трето място: Екатерина Попова

 

Голямата награда отиде при Алекс Алексиев.

 

В литературния конкурс:

Голяма награда: Цанка Стефанова

Първо място: Цвета Кушекова

Второ място: Мария Панайотова

Трето място: Катерина Бойчева

Участниците получиха парични награди.

Големият победител от тазгодишното издание ще повтори своето изпълнение и на 7 декември 2022 г. пред паметника на поета във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където в 9:00 ч. започва церемонията по отбелязването на годишнината от рождението на патрона на Училището.

By | 2022-12-05T15:52:19+00:00 декември 4th, 2022|2022, Важно, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: