Home/2022, Важно, Новини/Кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – готов за Антарктида

Кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – готов за Антарктида

Научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отплава за Антарктида на 27 декември 2022 г. Това стана ясно на пресконференция на борда на плавателния съд на 21 декември 2022 г. НИК 421 се отправя на 31-вата българска антарктическа експедиция към Южния полюс с 50 души на борда, трима от които са курсанти от Морско училище.

Kaufland – България, стана партньор на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ за 31-вата българска антарктическа експедиция. Компанията обезпечи с хранителни продукти учените и екипажа на военния научноизследователски кораб, с който те ще стигнат до остров Ливингстън. Така най-голямата търговска верига ще подпомогне усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени.

На пресконференцията председателят на Българския антарктически институт – проф. Христо Пимпирев, разказа за научноизследователските дейности, които ще бъдат извършени по време на 31-вата българска експедиция до Южния полюс. Тази година те включват изследвания на движението на земната кора, растителния и животинския свят на Ледения континент, размерите на замърсяването и топенето на ледниците в резултат на глобалното затопляне.

Командирът на кораба – капитан втори ранг Николай Данаилов, представи маршрута, по който експедицията ще плава. Корабът ще тръгне от Варна, ще премине през териториалните води на Турция, Гърция, Кралство Испания, Аржентина, за да достигне до остров Ливингстън.

За подготовката на кораба за отплаването му разказа началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

На борда на НИК 421 се качи и кметът на Варна – г-н Иван Портних, който обяви, че Общината дарява за екипажа спортно оборудване, за да бъде използвано по време на прехода до Южния полюс. Градоначалникът връчи флага на Община Варна, който да бъде поставен в българската база на остров Ливингстън. Той пожела успешно плаване на екипажа и много нови открития на научния екип.

By | 2022-12-22T08:26:00+00:00 декември 21st, 2022|2022, Важно, Новини|0 Comments

About the Author: