Home/2023, 421, Новини/Честита Нова година!

Честита Нова година!

Hова година е празник, с който отбелязваме края на отиващата си и началото на следващата календарна година. Има различна продължителност и съдържа разнообразни обреди и прояви, според съответните традиции и представи. Сред многобройните съхранени и видоизменяни обичаи в Европа и по света са познати специално устройвани тържества, раздаване на подаръци, кулинарни специалитети, различни поверия и изричане на заклинания. Те са обединени от вечната човешка надежда, че идещата нова година ще бъде по-щастлива от старата.

Днешните български празници и традиции са близки до онези от древността. В основите на българското общество е силната родова солидарност. Родът от най-стари времена е бил основната клетка на народа, на войската и на държавното управление. Новогодишната вечер събира цялото семейство, много роднини и приятели. Традиционната празнична трапеза е богата и пищна. Готви се птица – петел, пуйка, кокошка, варят се свинска глава и крака, или пача, слагат се свинско с кисело зеле, пържоли, задължително – хляб боговица, с кръст от тесто върху него, баница с късмети, а също и мед, ошав, плодове, орехи, варено жито. Залага се на гаданията – по намерения в баницата късмет, по ядките в счупените орехи, по хвърляни в огнището дрянови пъпки или житни зърна, чието подскачане предвещава здраве и живот. Традиционно е сурвакането с наричане за здраве и сполука.

Паметта и знанието за българските традиции се носят и предават във времето, като голяма част от обичаите нашето общество спазва и почита.

За една група доблестни хора обаче Новата година бе много по-различна. Уникална по своему. Екипажът на първия български научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ изпрати 2022-ра и посрещна 2023 година на път за Южния полюс. Всички тези мъже и жени предпочетоха да се лишат от срещата с роднини и приятели, от изобилието на храна и питиета, от танците до ранни зори, за да станат част от 31-вата българска експедиция до Ледения континент. Несломим дух, родолюбие и чест – това показаха всички те, когато в 00:00 часа на 1 януари 2023 г. се събраха на летния мостик на НИК 421 и изпълниха химна на Република България. Някъде там, в Йонийско море, далеч от България, една група от хора показа защо с гордост могат да заявят: „Чеда сме ние на морето!“

 

By | 2023-01-02T10:13:18+00:00 януари 1st, 2023|2023, 421, Новини|0 Comments

About the Author: