Home/2023, Новини, Празници, Събития/Морско училище чества 142 години от създаването си

Морско училище чества 142 години от създаването си

Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ отбеляза 142 години от създаването си. Първото техническо училище в България е създадено на 9 януари 1881 г., когато с Циркуляр №7/16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България се обявява, че се формира Морско училище. Темелите на родното морско образование са положени в град Русе, а за инициатор на формирането му историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, „заведующ“ Флотилията и Морската част (официалното название на ВМС на България през ХІХ в.). 142 години по-късно ВВМУ е синоним на морското образование в България и е сред най-добрите морски университети в света.

„Щастлив съм, че успешно продължаваме заложените в миналото традиции и потвърждаваме ролята си на флагман на българското морско образование, безспорен лидер в Черноморския регион и Европа. През изминалата година положихме сериозни усилия при утвърждаването на новите си специализации и специалности: „Кибероперации“, „Мехатроника“ и „Национална сигурност“. И разбира се, на нашата най-голяма гордост през последните години – съвместната програма между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, и Военномедицинска академия. Щастливи сме, че първият випуск вече е в шести курс, завърши академичното си обучение и в момента преминава системата от държавни стажове и държавни изпити“, посочи началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, по време на тържественото честване. Той изказа и своята благодарност към генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, доктор хонорис кауза на ВВМУ, който присъства на церемонията. Сред официалните гости бяха още: кметът на Варна – г-н Иван Портних, зам.-областният управител на града – г-н Симеон Костадинов, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, и др.

Сред постиженията на флотската Алма матер през изтеклата година са и повишаването на позициите ѝ в националната рейтингова система, и ресертификационният одит от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта на Япония, който потвърди оценката за високото качество на образование, което получават възпитаниците на ВВМУ.

За Морско училище годината бе успешна и по отношение на ремонта, модернизацията и доставянето на допълнително оборудване за мисията на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421 от състава на ВВМУ. За краткото време и въпреки трудностите, той бе подготвен и отплава навреме, за да осигури транспорта и логистиката на 31-вата българска експедиция до Антарктида.

По време на тържествената церемония по случай годишнината на флотската Алма матер, в знак на почит и признателност, бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателите. Като част от честванията на 142-годишнината, бе официално открита и нова зала в катедра „Мехатроника“ на ВВМУ. Наградени бяха и изявени военнослужещи, цивилни служители, курсанти и студенти.

By | 2023-01-09T14:47:50+00:00 януари 9th, 2023|2023, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: