Home/2023, международни проекти, Новини, Посещения/Курсанти от Морско училище ще плават на аржентинската фрегата „Либертад“

Курсанти от Морско училище ще плават на аржентинската фрегата „Либертад“

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отправи покана за посещение в България на емблематичната за Аржентина ветроходна фрегата „Либертад“. Това се случи по време на срещата му с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина (Армадата) – адмирал Хулио Орасио Гуардиан, на 31 януари 2023 г. Двамата обсъдиха и възможности за сътрудничество в образованието. Първата конкретна стъпка е вече набелязана и български курсанти от Морско училище ще имат възможност за плаване на „Либертад“, а аржентински курсанти ще пристигнат за тренинги във флотската Алма матер във Варна.

Аржентинският командващ на ВМС обеща и пълна подкрепа в мисията на военния научноизследователски кораб (НИК 421) „Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктическата зона.

Началникът на Морско училище е част от екипа на XXXI българска антарктическа експедиция. От аржентинското пристанище Мар дел Плата полярниците ще се качат на борда на „Св. св. Кирил и Методий“. Това е последната спирка на плавателния съд, преди да отплава за базата ни на о. Ливингстън на Ледения континент.

About the Author: