Home/2023, Новини, Посещения/Началникът на Морско училище се срещна с кмета на Мар дел Плата

Началникът на Морско училище се срещна с кмета на Мар дел Плата

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, заедно с посланика на България в Аржентина – Н. Пр. Стоян Михайлов, се срещна с кмета на град Мар дел Плата – Гилермо Монтенегро. Срещата се състоя на 2 февруари 2023 г. и е част от програмата на началника на Морско училище в Аржентина, преди да отплава на борда на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) към Антарктида, като част от XXXI българска полярна експедиция.

На срещата с кмета на пристанищния град присъства и директорът на подготовката на ВМС на Аржентина – контраадмирал Марсело Тарапов, който през 2022 г. бе удостоен със званието „Почетен професор на ВВМУ“.

Българската делегация представи Варна пред кмета на Мар дел Плата. Той от своя страна презентира аржентинския град. На Гилермо Монтенегро бе предадено и предложение от кмета на Варна – Иван Портних, за установяване на сътрудничество между българската морска столица и Мар дел Плата. Предложението бе прието с готовност и оптимизъм за бъдещо взаимодействие между двата пристанищни града. Обсъдена бе възможността за осъществяване на академично сътрудничество между университетите във Варна и Мар дел Плата.

Гилермо Монтенегро се ангажира и с пълна подкрепа за „Св. св. Кирил и Методий“ по време на престоя му в Мар дел Плата – последната спирка на НИК 421, преди да се отправи към Южния полюс.

By | 2023-02-03T13:19:07+00:00 февруари 2nd, 2023|2023, Новини, Посещения|0 Comments

About the Author: