Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в Аржентина

Home/2023, 421, Новини, Събития/Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в Аржентина

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в Аржентина

Първият български военен научноизследователски кораб – „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, пристигна в Мар дел Плата. Аржентинското пристанище е втората и последна спирка на плавателния съд, преди достигането му до остров Ливингстън на Южния полюс.

Корабът бе посрещнат с официална церемония, с военен оркестър и мажоретен състав. В южноамериканското пристанище НИК 421 ще направи последно зареждане на гориво и храна. От Мар дел Плата на борда ще се качат участниците в ХXXI българска полярна експедиция, сред които са учените от Българския антарктически институт, началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, както и логистици, които ще извършат строителни дейности в българската база на Антарктида. Предстои там да бъде изградена нова научна лаборатория.

НИК 421 превозва провизиите, строителните материали и оборудването за базата. Като част от полярната мисия, корабът транспортира до острова хранителни припаси, цимент, фундаменти за строежи, сандвич-панели, пречиствателна станция, офисконтейнер и др.

На церемонията по посрещането на „Св. св. Кирил и Методий“, освен екипа, който ще отплава с него, присъстваха посланикът на България в Аржентина – Н. Пр. Стоян Михайлов, и контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина и участник в 12 полярни експедиции до Антарктида.

 

 

By | 2023-02-06T10:48:24+00:00 февруари 4th, 2023|2023, 421, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: