Home/2023, Конференции, Новини/В Морско училище експерти разискваха дезинформацията и фалшивите новини

В Морско училище експерти разискваха дезинформацията и фалшивите новини

Конференция под наслов: „Хибридните рискове за сигурността. Хибридните атаки срещу демократичните държави и необходимостта от изграждане на устойчиви общества“, се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Организатори са Военноморското училище и Софийският форум за сигурност. „Хибридната война не е нещо ново. Новото е, че мащабите са много по-големи, както и бързината, с която се разпространяват фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата“, посочи директорът на Софийския форум за сигурност – Йордан Божилов.

Критичното мислене е едно от оръжията в борбата с фалшивите новини. При среща с новина, която поражда съмнения, тя трябва да бъде проверена. Новите технологии позволяват да се провери всичко – снимка, информация, дата на първо публикуване, посочиха експертите в своите презентации. Те дадоха и практични насоки за разпознаването на фалшивата информация, за избягване на дезинформация, както и източници и банки за проверка на дадена информация.

Според специалистите качествените медии и журналистика са другата възможност за справянето с фалшивите новини, защото хората имат нужда да се основават на източник. Останалото са средствата на държавата – обучение, преследването на лица и организации, които генерират съзнателно фалшиви новини, с цел да се подведат хората или с цел да се повлияе на решения, смята Йордан Божилов. „Да осъзнаем риска от тези явления, след това да подготвим обществото и хората, така че да можем да неутрализираме тези рискове. Виждаме на фона на войната в Украйна, че тя се води не само на бойните полета, а и за сърцата и умовете на хората“, обясни Божилов и уточни, че всичко това става със средствата на хибридните войни. Той посочи, че Русия от 2013 година е въвела официално в доктрината си за водене на война всички методи, свързани с кибератаки и заплахи, с използване на икономически средства, дезинформация и др.

Доц. д-р Мила Серафимова, ръководител на програма „Медии и комуникации“ на Софийския форум за сигурност, определи като обезпокоителни някои от проучванията на „Евробарометър“, които показват, че в България има доста голяма уязвимост от фалшивите новини. „Започнах да търся каква е причината за това и се оказа, че в сравнение с другите европейски страни, доста хора у нас се информират не от традиционните медии, а от социалните мрежи“, каза доц. д-р Серафимова. По думите ѝ, особено интересен е феноменът да се информираш от приятелския си кръг, и това е нещо, което предизвиква по-голяма уязвимост от фалшиви новини. Тя допълни, че всъщност журналистите са хората, на които се разчита за проверка на фактите.

By | 2023-02-23T13:35:05+00:00 февруари 23rd, 2023|2023, Конференции, Новини|0 Comments

About the Author: