Home/2023, Важно, Новини/Няма опасност от замърсяване в българската акватория

Няма опасност от замърсяване в българската акватория

Екип на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, от 8 юни 2023 г. започна извършването на анализи и изготвяне на прогнози за  разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна.

Специалистите от Морско училище анализират постъпващите данни от системите „Сантинел 1“, „Сантинел 2“ и морската услуга на програма „Коперник“. Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

Последната 10-дневна прогноза, направена на база на досега извършените наблюдения и симулации, показва, че петното на замърсяване остава в северозападната част на Черно море и вероятността да навлезе дори в румънската акватория е много ниска.

Достоверността на прогнозата, изготвена от екипа от Висшето военноморско училище, е в силна зависимост от състоянието на метеорологичната обстановка в региона към настоящия момент.

By | 2023-06-16T12:43:25+00:00 юни 16th, 2023|2023, Важно, Новини|0 Comments

About the Author: