Home/2023, Новини, Посещения, Събития/Първата жена контраадмирал в Турция гостува на Морско училище

Първата жена контраадмирал в Турция гостува на Морско училище

Първата жена – контраадмирал в Турция – Гьокчен Фърат, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Тя гостува на Морско училище заедно с представители на турския военноморски флот. Началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и заместникът му по учебно-научната част – капитан I ранг проф. Калин Калинов, изнесоха пред контраадмирал Фърат презентация, с която я запознаха с дейността на Морско училище и проектите, по които то работи. С турския висш офицер бяха дебатирани различни възможности за обмяна на опит и съвместни дейности. По време на посещението си контраадмирал Фърат разгледа и учебно-материалната база в Морско училище.

Посещението на контраадмирал Фърат в Морско училище е част от визитата й във Варна, включваща срещи в Щаба на ВМС и Военноморската база.

Гьокчен Фърат е първата жена адмирал в историята на турските въоръжени сили и военноморския флот. 45-годишната в момента Фърат взима с отличие изпитите за прием в Медицинската академия „Чапа“, но се отказва и кандидатства за прием във Военноморската академия, където също влиза с отличен успех. През 2004 г. е назначена за командир на военен кораб, което е първото по рода си назначение на жена – командир в турския флот. Служи на турския линеен крайцер „Явуз“. Следва повишение в ранг щабен полковник.

Контраадмирал Фърат е служила в Съвместния военен център на НАТО в Норвегия, а в момента е заместник-командир, отговарящ за операциите в Съюзното морско командване на НАТО (MARCOM) в Англия.

Контраадмирал Фърат е служила в Съвместния военен център на НАТО в Норвегия, а в момента е заместник-командир, отговарящ за операциите в Съюзното морско командване на НАТО (MARCOM) в Англия.

By | 2023-11-07T15:37:11+00:00 ноември 7th, 2023|2023, Новини, Посещения, Събития|0 Comments

About the Author: