Home/2024, 421, Новини/Над 5000 потомци на българи в Комодоро Ривадавия разгледаха НИК 421

Над 5000 потомци на българи в Комодоро Ривадавия разгледаха НИК 421

Повече от 5000 жители на аржентинския град Комодоро Ривадавия разгледаха българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, който спря там навръщане за България от българската антарктическа база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

В града с население 180 000 души, който е най-големият в аржентинската провинция Чубут в Патагония, живеят около 2000 потомци на български емигранти от преди един век. На среща в българското дружество, което носи същото име като кораба – “Св. св. Кирил и Методий”, командирът му капитан II ранг Николай Данаилов съобщи, че данните за повече от 5 000 посетители на борда са на пристанищната администрация.

Началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров цитира вицепремиера и външен министър Мария Габриел, че този български кораб е един от най-ефективните български дипломати. “Очаровани сме от любовта на потомците на българите в Комодоро Ривадавия към всичко българско, включително и към нашия кораб, както и от небивалия интерес на жителите на града”, каза флотилен адмирал Медникаров.

“Нито един политик не може да направи такава реклама на България като българският кораб и антарктици”, каза ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, който също пристигна в Комодоро Ривадавия на борда на “Св. св. Кирил и Методий” заедно с група от експедицията.

Българският кораб обяви отворени врати за жителите на Комодоро Ривадавия в продължение на два дни на 16 и 17 февруари между 10 и 20 часа. През цялото време на пирса имаше опашки, като на опашка се чакаше и за влизане в пристанището. Гостите на кораба чакаха на опашки и за снимки с командира му и останалите членове на екипажа.

Пристанищните власти осигуриха автобуси за посетителите, а за реда се грижиха и военни от Аржентинската армада.

Сред посетителите имаше и потомци на българи, които носеха на екипажа местни соленки и сладки. Потомците на българите получиха от екипажа мартеници. Деца дадоха на командира рисунки на кораба, а старши помощник командирът капитан III ранг Радко Муевски получи ръчно изработена от местно дете играчка за единадесет годишната му дъщеря.

Представители на екипажа разказваха на посетителите накратко за българския кораб и подкрепата му за последните две български научни експедиции в Антарктида. В разясненията активно се включи и капитан III ранг Лукас Акоста – офицер от аржентинските военноморски сили, който подпомага навигацията във водите край Аржентина и в Южния океан.

Текст: Силвия Ботева

By | 2024-02-19T11:35:34+00:00 февруари 18th, 2024|2024, 421, Новини|0 Comments

About the Author: