Home/2024, 421, Новини/Началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, награди аржентинския капитан III ранг Лукас Акоста за принос в експедицията на кораба „Св. св. Кирил и Методий“

Началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, награди аржентинския капитан III ранг Лукас Акоста за принос в експедицията на кораба „Св. св. Кирил и Методий“

Началникът на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, награди капитан III ранг Лукас Акоста – оперативен офицер от аржентинските военноморски сили, който подпомага навигацията във водите край Аржентина и в Южния океан.

На тържествена церемония на палубата, пред строя на екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, той беше удостоен със значка за принос в подготовката и осъществяването на експедицията до Антарктида на българския кораб за осигуряване на научноизследователската дейност на антарктическата база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров отбеляза, че церемонията се провежда, преди да завърши последният преход към аржентинското пристанище Мар дел Плата, където ще слезе капитан III ранг Акоста.

„Всички видяхте резултата от това, което той извърши при престоя си на кораба – навсякъде беше деен, навсякъде компетентен“, обърна се към екипажа командирът на „Св. св. Кирил и Методий“ – капитан II ранг Николай Данаилов. „Само не го видяхме да почиства филтрите на машината, но и там щеше да се включи, ако имаше необходимост“, пошегува се командирът на българския кораб.

Той подчерта, че взаимодействията на капитан III ранг Акоста на оперативно ниво с Аржентинската армада, с колегите от военноморските бази, с колегите от военни бази на Антарктида са допринасяли за повишаването на изпълнимостта на общите задачи за научните изследвания на Ледения континент.

„Радостен съм, че успяхме и ние да помогнем с това, че на остров Медиа Луна запечатахме с наши сили и средства базата, която беше поругана от времето или други хора. Така помогнахме на Аржентинската армада. Оставихме там хранителни припаси и вода – за всеки случай. Помагайки на аржентинските военноморски сили, ние връщаме жеста им да изпращат всяка година при нас аржентински военноморски офицер“, отбеляза капитан II ранг Николай Данаилов.

Той изказа задоволство от дейността на аржентинския офицер. „Изключително съм горд, че мога в този момент да бъда част от този строй и част от цялото антарктическо братство, което продължава да работи на Ледения континент“, завърши словото си командирът на българския военен научноизследователски кораб.

„За мен е чест и съм горд да бъда част от екипажа на „Св. св. Кирил и Методий“ в 32-рата българска антарктическа експедиция. Имах възможността да споделя чудесен опит и да се запозная с чудесни хора и много, много професионални моряци! Благодаря за всичко, което направихме заедно“, обърна се към екипажа капитан III ранг Лукас Акоста, като завърши на български език – с „Благодаря!“.

Членовете на екипажа на българския кораб направиха лични подаръци на аржентинския си колега и се снимаха за спомен с него.

Капитан III ранг Лукас Акоста се качи на борда на „Св. св. Кирил и Методий“ в Мар дел Плата, на отиване към Антарктида, на 21 декември 2023 г. и съдейства за навигацията покрай бреговете на Аржентина и в Южния океан в продължение на 64 дни. Той получи заповед за повишение във военноморските сили на Аржентина като капитан III ранг през януари 2024 г. именно на борда на българския кораб.

Това е неговото трето плаване (след 2014 г. и 2016 г.) до Антарктида, като е преминавал осем пъти през пролива Дрейк, защото при едната му антарктическа експедиция е ходил два пъти до Антарктика и обратно.

Капитан III ранг Акоста говори на възпоменателната церемония на българския кораб за загинали аржентински изследователи на Антарктида, която се състоя на 4 февруари 2024 г. в района на Бърнард пойнт, на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови в Антарктида, пред останки от самолет (включително част със слънцето – от знамето на Аржентина), намерени от българска полева геоложка група при научни изследвания. Той припомни хронологията на трагичните събития със самолета Neptune 2-P-103 на Аржентинската военноморска изследователска ескадрила, който през 1976 г. катастрофира в планината Бернар на остров Ливингстън, и загиват 11 души на борда, като живота си губят и тримата членове на екипажа на изпратения спасителен хеликоптер, който също се разбива. „Падането на самолета и катастрофата на хеликоптера се превръщат в най-голямата трагедия в историята на аржентинското присъствие в Антарктида“, отбеляза капитан Акоста. Той подчерта, че загиналите екипажи остават вечни пазители на антарктическата територия и ярък пример за другарство и изпълнение на дълга, жертвайки най-ценното – живота си.

С българския кораб капитан III ранг Акоста посети за първи път Комодоро Ривадавия в аржентинската провинция Чубут в Патагония, където има около 2000 потомци на български емигранти отпреди един век, и игра хора на концерта и на срещата, организирана от тяхното дружество със същото име като българския кораб – „Св. св. Кирил и Методий“. Той активно съдейства за посещенията при откритите врати на борда на кораба на повече от 5000 жители на града, като им разказваше на родния им испански език за кораба и експедициите му до Антарктида.

Аржентинският офицер предложи и нов, по-кратък маршрут от Комодоро Ривадавия до Мар дел Плата, през Лъвския пролив в Аржентина, между Лъвския остров (Isla Leones) и континента Южна Америка. Проливът е легендарен за аржентинското военноморско корабоплаване и има традиция, според която всеки командир на аржентински кораб, след като бъде назначен на тази длъжност, трябва да премине този пролив, известен със силни течения и вятър. Капитан III ранг Лукас Акоста беше първият, който поздрави старши помощник-командира капитан III ранг Радко Муевски за проведената от него маневра на „Св. св. Кирил и Методий“ по преминаването на Лъвския пролив, след като българският офицер през лятото в Черно море получи допуск за управление на този кораб след теоретичен и практически изпит.

37-годишният Лукас Акоста е роден в Буенос Айрес и е завършил Морската академия в Ла Плата. Специализира в Кадис, Испания. Заради службата си във военноморската база той живее в Мар дел Плата, но в почивните си дни пътува до дома си в Буенос Айрес, където е съпругата му.

В Европа Лукас Акоста е бил в Испания, Португалия, Франция, Ирландия, Нидерландия, Германия, Швейцария и Гърция. Досега не е бил в България, но след срещата му с българите на борда на „Св. св. Кирил и Методий“ има желание да посети страната.

Текст: Силвия Ботева

By | 2024-02-20T13:05:48+00:00 февруари 20th, 2024|2024, 421, Новини|0 Comments

About the Author: