Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ плава край Западна Африка през опасна зона за пиратски атаки

Home/2024, 421, Новини/Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ плава край Западна Африка през опасна зона за пиратски атаки

Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ плава край Западна Африка през опасна зона за пиратски атаки

Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ плава на около 180 морски мили западно от бреговете на Африка, покрай архипелага Кабо Верде (Зелени нос), като преминава през зона обявена за опасна от пиратски атаки и изискваща доброволни доклади към брегови център за контрол на корабоплаването под съвместното командване на Френските и Британските кралски военноморски сили.

Заради опасността от пиратски атаки от 12 март на кораба е повишена готовността за отразяване на атаки на надводен противник и е усилено зрителното и техническото наблюдение.

На 13 март на борда се проведе упражнение по ликвидиране на атаките на бързоходен надводен противник като се проведе стрелба с леко стрелково оръжие. Тренировката в реално време беше за развръщане на постовете за стрелба и отразяване на атаките на бързоходна лодка.

“Св. св. Кирил и Методий” се връща към България през Атлантическия океан от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови в Антарктида, където достави материали за строежа на нова лаборатория и подпомогна научните изследвания на 32-рата българска антарктическа експедиция и нейни партньорски експедиции от други държави.

След навлизане в Средиземно море е предвидено корабът да пристигне на 21.03.2024 г. в Картахена в Испания, където ще се качат за учебна практика през плаването до България 24 курсанти, двама преподаватели и един ръководител на практиката от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ .

Очаква се “Св. св. Кирил и Методий” да пристигне във Варна на 03.04.2024 г.

By | 2024-03-13T18:31:05+00:00 март 13th, 2024|2024, 421, Новини|0 Comments

About the Author: