Отличие за екипажа на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ от Парламента на Провинция Чубут, Аржентина

Home/2024, 421, Новини/Отличие за екипажа на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ от Парламента на Провинция Чубут, Аржентина

Отличие за екипажа на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ от Парламента на Провинция Чубут, Аржентина

От името на законодателната власт на провинция Чубут депутатите от Парламента – г-н Фабиан Гандон и г-жа Мария Андреа Агилера връчиха специално отличие за екипажа на българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във връзка с откриването и предаването на Аржентина на отломките на аржентинския самолет „Нептун“.

Текстът гласи:

„Пред Посланика на България в Аржентина Стоян Михайлов, Председателят на Почитаемия Парламент на Провинция Чубут, д-р Густаво Мена, и депутатите, които съставляват Камарата, отличават научната работа на екипажа на „Св. св. Кирил и Методий“, които успяха да приберат след 48 години останките на аржентинския самолет „Нептун 2Р-103“.“

Въздухоплавателната катастрофа става през 1976 г. на недостъпните планински склонове на о-в Ливингстън, на който е изградена българската научно-изследователска база „Св. Климент Охридски“. Загиват единадесет члена на екипажа. По-късно, при неуспешен опит за прибиране на телата, пада и изпратеният за целта хеликоптер с трима души на борда. Трагедията е най-голямата в историята на аржентинското присъствие в Антарктида.

Десетилетия наред останките от самолета и телата на загиналите остават затрупани от снега. Едва през януари  т.г., по време на 32-та българска антарктическа експедиция, която се подпомага от кораба „Св. св. Кирил и Методий“, полева геоложка група открива части от разбилия се самолет. През февруари т.г. те бяха предадени на Военноморските сили на Аржентина, които от своя страна, месец по-късно обявиха заключение на експертна комисия в потвърждение, че частите са от катастрофиралия преди 48 години самолет „Нептун“.

В рамките на срещата, представителите на Чубут благодариха за посещението на българския кораб в гр. Комодоро Ривадавия, където той беше посрещнат от Вицегубернатора на Провинцията и Председател на Парламента на Чубут, г-н Алберто Густаво Мена. Отчетоха силният отзвук, който „Св. св. Кирил и Методий“ предизвика в района. 5000 души се качиха на борда като посетители, а новината за пристигането беше отразена във всички основни медии. Депутатите Гандон и Агилера отбелязаха и изключително емоционалния момент за голямата българска общност в Комодоро Ривадавия.

 

By | 2024-04-01T05:27:52+00:00 март 29th, 2024|2024, 421, Новини|0 Comments

About the Author: