Home/2016, Новини/Отбелязване на 135-годишнината от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в град София

Отбелязване на 135-годишнината от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в град София

135-годишнината от основаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ бе отбелязана в София на 14.04.2016 г.

Честването започна с церемония по полагане на венци и цветя в памет на патрона на Морско училище – Никола Йонков Вапцаров, в Централните софийски гробища. Там присъстваха преподаватели, офицери, курсанти, студенти, членове на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище – секция София.

По-късно се състоя тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в Комплекс „Гарнизонно стрелбище“ – Музей на политическото и националното помирение, лобното място на Никола Вапцаров. Венци бяха поднесени от името на кмета на община София, началника на отбраната, командващия на съвместното командване на силите, командира на Военноморските сили и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. По време на официалната церемония г-жа Мая Вапцарова, племенница на патрона, поднесе поздравление във връзка с празника.

В ранния следобед в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ беше отслужен водосвет от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български. Последва тържествено шествие от храма до Централния военен клуб, където се състоя тържествено събрание-концерт. Гости на събранието бяха: доц. д-р Орхан Исмаилов – заместник-министър на отбраната, г-н Ивайло Московски – министър на транспорта, информационните технологии и съобщения на Република България, ректори на висши учебни заведения, адмирали и генерали, членове на Асоциацията на Морско училище, приятели на Училището.

За постигнати високи резултати в учебната и научната дейност награди от заместник министър-председателя и министър на образованието и науката, министъра на отбраната, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България получиха преподаватели, курсанти и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Празничният концерт бе организиран от Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

By | 2016-04-17T04:19:17+00:00 април 15th, 2016|2016, Новини|0 Comments

About the Author: