Home/2016, Архив, Курсанти, Посещения, Стаж/Работа/Финалът на плаването с „Водник“

Финалът на плаването с „Водник“

По покана от началника на Полската военноморска академия в град Гдиня, курсанти от втори и трети курс от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участваха от 7.07. до 30.07.2016 г. във втората част от плаването на учебния кораб „Водник“ от състава на ВМС на Република Полша. Курсантите старшина I степен Виктор Каров, старшина I степен Денис Ахмедов, старшина II степен Илиян Стоянов и старшина II степен Александър Христов, водени от старши лейтенант Станислава Стефанова, пристигат в град Бар, Черна гора, на 8.07.2016 г. На борда на ORP „Wodnik“ се качват същата сутрин. Веднага започват с отработването на разписание по подготовка за напускане на кораба. Командирът на практиката разпределя курсантите на вахти заедно с полските курсанти. С-на II ст. Стоянов и с-на II ст. Христов носят навигационна вахта на учебния мостик, а с-на I ст. Каров и с-на I ст. Ахмедов носят инженерна вахта. Ст. лейт. Стефанова участва като дубльор вахтен офицер и носи вахти на ходовия мостик.

За няколко дни преминават през Адриатическо море, Йонийско и Средиземно море. Следват проливът Гибралтар и Бискайският залив, а оттам – в Атлантическия океан. След десет дена плаване корабът извършва преход до канала „Св. Георги“, между Северна Ирландия и Великобритания. Точно в този момент екипажът провежда предварителни стрелби. Отработват използването на спасителните средства на борда на кораба, както и спускане на вода на спасителните лодки.

Около бреговете на Дъблин проверяват готовността на екипажа за напускане на кораба и отстраняване на последствия след нахлуване на вода на кораба, както и последствия от химическа заплаха.

Следват заключителни изпити на всички курсанти.

На 28.07.2016 г. по обяд корабът навлиза в териториални води на Република Полша и започва провеждане на учебни стрелби с корабното въоръжение.

На 30.07.2016 г. българските военнослужещи отпътуват за родината си.

About the Author: