Home/2016, Курсанти, Новини, Посещения, Празници, Студенти, Събития/Официално откриване на новата академична 2016/2017 година

Официално откриване на новата академична 2016/2017 година

На 3.10.2016 г. от 10:00 ч. в зала „Вапцаров“ тържествено бе открита новата академична учебна 2016/2017 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Официални гости на събитието бяха: г-н Трайко Стойков – началник на отдел „Образование и квалификация“ при Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната, протойерей Георги Великов от Варненската и Великопреславска св. Митрополия, г-н Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, полковник Милен Илиев – представител на отдел „Образование и квалификация“ в Министерството на отбраната, комисар Добромир Тотев – директор на областното управление на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна, доц. Тошко Петров – заместник-ректор на Технически университет – Варна, к.д.п. Димитър Димитров – председател на Асоциацията на морските капитани, капитан I ранг Георги Георгиев – командир на Пункт за базиране – Варна, полк. д-р Константин Герганов – заместник-началник на Военноморска болница – Варна, к.д.п. Валентин Енчев – директор на ИА „Морска администрация“ – Варна, районни кметове, представители на общинското ръководство на града, граждани, родители офицери, преподаватели.

Зала „Вапцаров“ беше препълнена със студенти и курсанти, уважили традицията за официалното откриване на академичната година. Церемонията започна със слово на комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на Морско училище, който поздрави младите хора за избора им да учат тук, с пожеланията за упоритост и усърдие в обучението, за утвърждаване на добрите традиции в най-старото техническо учебно заведение в страната. В Морско училище си дават среща традициите и иновациите, младостта и знанията, обърна внимание на новата смяна комодор Медникаров. Поздравителния адрес от министъра на отбраната Николай Ненчев прочете полковник Милен Илиев. Г-н Пасев също отправи поздравителни слова към студентите и курсантите, като сподели, че е чест за него да присъства по този повод в Морско училище. Той изтъкна още, че ръководството прави непрекъснати подобрения и постига високи резултати в учебната и научната част не само в града, но и в международен мащаб. Контраадмирал Митко Петев, като командир на Военноморските сили, заяви, че есента е време за наука и образование и че българският народ следва изконната национална традиция да изпраща своите деца в училище и да чака успешни резултати. Той пожела попътен вятър на всички курсанти, студенти и техните преподаватели.

След официалното откриване историкът Христо Смоленов изнесе лекция пред студентите на тема „Вселената – като система от пропорции“.

Контраадмирал Митко Петев представи пред офицери и курсанти лекция на тема „Състояние и перспективи на развитие на Военноморските сили“.

IMG

About the Author: