Home/2016, Новини, Събития/Нова лаборатория във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Нова лаборатория във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

От 7.12.2016 г. студенти и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще имат възможност да се обучават в лаборатория „Комуникационни технологии“. Това модерно и високотехнологично съоръжение ще послужи за провеждане на практически занятия в дисциплината „Мобилни комуникации“.

През 2011 г. за първи път инженер Петър Петров и инженер Любомир Николов от дирекция „Експлоатация и поддръжка на мрежата на Глобул“ допускат възможността обучаеми от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ да се запознаят отблизо с техническото оборудване на Центъра за управление на оператора, да наблюдават неговата работа в реално време и да задават въпроси. Подкрепата за практическа насоченост на обучението от  специалистите се е превърнала вече в традиция. Те с удоволствие предоставят на студентите и курсантите възможност да получат нагледна представа за действителното приложение на наученото от тях, а именно какви телекомуникационни решения се използват и как те осигуряват дейността на една мобилна мрежа.

Компанията „Теленор“ – България, се стреми да промени позиционирането си в очите на потребителите от чист мобилен оператор към предпочитан партньор за онова, което се нарича „мобилност и цифрови решения“. Това е голяма стъпка. По отношение на технологиите се говори за възможности за работа с „нови“ технологии – облачно пространство, виртуализация, „интернет на нещата“, предаване на данни и информационен мениджмънт. „Теленор“ могат да се нарекат „доверен съветник в цифровата ера“.

Лаборатория „Комуникационни технологии“ ще претърпи развитие в няколко етапа. Първият етап вече е успешно завършен. Понастоящем в залата ще се обучават студентите – последен курс, от специалности „Корабна радиоелектроника“ и „Информационни и комуникационни технологии“. Дисциплините, които ще се изучават, са: „Мобилни комуникации“, „Информационен мениджмънт“ и „Комуникационна техника“. Като втори етап предстои изграждане на комуникационен канал между корпусите на Училището, по който ще се експериментира с дарената апаратура и ще се правят научни изследвания върху начините за предаване на данни.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ има амбиция да се превърне в оторизиран регионален учебен център на водещата компания HUAWEI. Това ще бъде третият етап на развитието на инициативата. Така, с наличните ресурси и закупуване на измервателна апаратура, могат да се обучават и сертифицират специалисти както от България, така и от съседни страни на Балканите.

By | 2016-12-07T19:14:26+00:00 декември 7th, 2016|2016, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: