Home/2016, Новини, Посещения, Празници, Събития/Заключително честване на 135-годишнината от основаването на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров“ в Банско

Заключително честване на 135-годишнината от основаването на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров“ в Банско

На 10 декември 2016 г. в Банско, родния град на патрона на Висшето военноморско училище – Никола Й. Вапцаров, се състоя заключителният етап от честванията на 135-годишнината от основаването на учебното заведение. Финализирането на юбилейните тържества бе обвързано и с отбелязването на 107 години от рождението но поета.

На предварително проведената пресконференция началникът на Морско училище – комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, не скри задоволството си, че въпреки демографския срив през последните години, за всяко място в Училището се борят по шестима души. Това гарантира качественото образование, признато на световно ниво. В своето слово комодор проф. д.в.н. Медникаров изтъкна, че през последните 10 години Висшето военноморско училище е удвоило броя на своите възпитаници, които намират реализация в търговския и военния флот из цял свят.

С шествие, съпровождано от представителния духов оркестър на ВВС и в присъствието на ръководството на община Банско, водено от кмета Георги Икономов, командира на Военноморските сили на Република България – контраадмирал Митко Петев, началника на Висшето военноморско училище – комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, курсанти и студенти от Училището, духовници, граждани и гости на града се отправиха към родната къща на Вапцаров. Пред поставената на нея паметна плоча те изразиха своята почит. Честването продължи с тържествена програма пред паметника на поета, където в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

„Уважаеми курсанти, това, че избрахте нашия град, за да отбележите славната сто трийсет и пета годишнина на своето Училище, за нас, местните хора, е не само чест, не само привилегия, но и знаменателно събитие, което, уверен съм, ще се впише в най-новата история на Банско. Безспорно, живата връзка между града ни и Висшето военноморско училище е името на Никола Вапцаров“, заяви градоначалникът по време на церемонията.

Програмата продължи с рецитал на стихове на великия поет и участието на танцов състав „Вапцаровци“ при ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна.

 

By | 2016-12-11T21:03:59+00:00 декември 11th, 2016|2016, Новини, Посещения, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: