Home/2017, Курсанти, Новини, Посещения/От посещение в Полската военноморска академия в гр. Гдиня се завърнаха офицери и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

От посещение в Полската военноморска академия в гр. Гдиня се завърнаха офицери и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

По покана на капитан I ранг проф. д-р Томаш Шубрихт, ректор-комендант на Полската военноморска академия, представители на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ взеха участие в тържествата по повод 95-годишнината от основаването на Военноморската офицерска школа към Полската военноморска академия. В гр. Гдиня в дните от 22.06. до 24.06.2017 г. бяха: капитан I ранг Светослав Димитранов – заместник-началник по административната част и логистиката на Училището, капитан II ранг д-р Желязко Николов – директор на Департамента за следдипломна квалификация и обучение на чуждестранни студенти, гл. старшина Николай Генов, гл. старшина Владислав Урумов и гл. старшина Виктор Каров. Двете висши военноморски учебни заведения – в Гдиня и във Варна – имат дългогодишно двустранно сътрудничество и работят съвместно по различни проекти, свързани с обучение на курсанти, обмен на преподаватели и обучаеми, плавателни практики на учебни кораби и летни лагери.

През първия ден нашата делегация и останалите чуждестранни гости бяха официално посрещнати от началника на Военноморската академия – проф. Шубрихт, който е почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ от 2016 г. По време на посещението беше посетен Музеят за история на Втората световна война в гр. Гданск. На 23.06., след тържествена св. Литургия в католически храм, се проведе церемония по отбелязване на годишнината, в която нашата делегация участва с разветия от курсантите национален трибагреник по време на шествието. Бяха поднесени цветя на Паметника на загиналите във войните.

About the Author: