Производство на курсанти

На 13 август 2017 г. (неделя) от 9:00 ч. на Морска гара – Варна, се проведе тържествен акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2017 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Седемнадесет са курсантите, които успешно завършиха своето обучение и получиха лейтенантски пагони с назначение във военните формирования на Военноморските сили на Република България. Отличник на випуска е курсант мичман Виктор Атанасов от специализация „Корабоводене за ВМС“, с общ успех „Отличен – 5,60“. Отличник от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ е курсант мичман Александър Якимов, а от специализация „Корабни машини и механизми за ВМС“ – курсант мичман Камен Иванов.

Церемонията на Морска гара премина тържествено, в присъствието на министъра на отбраната – господин Красимир Каракачанов, генерал-лейтенант Андрей Боцев – началник на отбраната на Република България, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, господин Иван Портних – кмет на град Варна, господин Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, флотилен адмирал Димитър Йорданов – началник на щаба на СКС, депутати от 43-ото народно събрание, представители на випуск 1957 и випуск 1967 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, офицери от флота и армията, много граждани, родители, гости на града.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, поздрави възпитаниците с личния им празник, пожелавайки им лека служба в нелекото ежедневие на военноморския офицер. Лейтенантските пагони първенецът на випуска получи от министъра на отбраната, а първенците на специализации – от началника на отбраната. На останалите пагоните бяха връчени от командира на Военноморските сили. Дипломите си те получиха от началника на Морско училище.

Поздравления към младите офицери поднесоха: господин Красимир Каракачанов, генерал-лейтенант Андрей Боцев, господин Стоян Пасев, господин Иван Портних. Министърът на отбраната награди с кортик на ВМС отличника на випуска Виктор Атанасов.

По традиция, след края на тържеството на Морска гара, курсантите поднесоха венци на паметника на патрона на Училището. Тържеството завърши с коктейл, на който всички си направиха снимки за спомен и си пожелаха успех в службата.

 

About the Author: