Home/2017, Курсанти, Морско образование, Новини, Посещения, Събития/Тържествен ритуал по провеждане на военна клетва

Тържествен ритуал по провеждане на военна клетва

На 30.09.2017 г. от 10:00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София.

Гости на събитието бяха: заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната – господин Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната – вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев, флотилен адмирал Димитър Йорданов – командващ СКС, проф. д-р Любомир Алексиев – заместник-началник на ВМА, вицеадмирал о.р. Димитър Павлов – министър на отбраната (1995 – 1997).

Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията беше ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III р. Петър Климов.

След приемането на строя от Министъра на отбраната, курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената.

В приветствието си към курсантите заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната – г-н Красимир Каракачанов, каза: „Скъпи курсанти, вие днес положихте клетва за вярност пред България. Тази клетва е до края на живота и всички ние които сме положили тази клетва, сме длъжни да служим на България вярно, да служим на България до край“.

Ритуалът бе финализиран с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Тази година 19 млади курсанти за ВМС, от които 17 младежи и 2 девойки, и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки, положиха клетва за вярна служба пред народ и Родина.

Курсантите за ВМС ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, разпределени в три специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“.

Курсантите са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други.

През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна (МУ – Варна), съвместно с Военномедицинска академия – София (ВМА), и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ), предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Обучението се провежда едновременно в МУ – Варна, ВМА и ВВМУ, в редовна форма с продължителност 6 години. След завършване на пълния курс на обучение студентите ще получат образователно-квалификационните степени „Магистър“ по специалността „Медицина“ от МУ – Варна, и „Бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

About the Author: