Home/2018, Новини/12 април бе тържествено отбелязан във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

12 април бе тържествено отбелязан във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

С поднасяне на цветя пред паметника на Юрий Гагарин в Алеята на космонавтите в Морската градина започна честването на международния Ден на авиацията и космонавтиката и на 33-годишнината от откриването на Планетариума към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

В ранния следобед звездната зала се оказа тясна да побере гости, преподаватели и служители, студенти и курсанти, дошли да уважат с присъствието си първопроходците на космическите изследвания във флотската Алма матер.

Със заповед на началника на Училището, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров бяха наградени членовете на екипа, участвали в денонощните наблюдения по движението на падащия към Земята китайски спътник TIANGONG 1.

В приветственото си слово началникът на Административния отдел на Училището, к-н I р. Емил Йорданов, изтъкна всеотдайността на младите хора като основeн момент в изучаването на необятното космическо пространство.

Под наслов „Планетариумът на ВВМУ – създаване, настояще и бъдеще“, ръководителят на научното звено, доц. д-р Веселка Радева, проследи пътя на неговото развитие през всичките 33 години от откриването му до сега.

При особен интерес от страна на гостите, членове на студентското астрономическо и студентското космическо общество представиха свои космически проекти, които предстои да бъдат защитавани пред Европейската космическа агенция ЕКА и НАСА.

Изготвил материала Матей Тодоров

By | 2018-04-20T12:50:20+00:00 април 12th, 2018|2018, Новини|0 Comments

About the Author: