Home/2018, Еразъм, курсове, курсове за сигурност на кораба, международни проекти, Морско образование, Новини, Посещения/Партньорска среща по международен проект на програма „Еразъм“

Партньорска среща по международен проект на програма „Еразъм“

В испанския град Кала д’Ор, Майорка, приключи поредната партньорска среща по  проекта Advoiding Collisions at sea (ACTs+). Дългосрочният проект е включен в програмата „Еразъм“ и има за цел разработването на електронна система, която да подобри обучението на студенти, курсанти и морски лица в Международните правила за предпазване от сблъскване на море (МППСМ).

За партньорство по сегашния проект обединиха усилията си Морският факултет в Риека (Хърватия), Морският колеж „Уорсаш“ в Саутхямптън (Обединеното кралство), Университетът „Бахче Шехир“ (Турция), ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и частни морски компании от Англия, Испания, Словения и Турция.

От българска страна във форума участва ръководителят на екипа от флотската Алма матер – капитан І ранг доц. д-р Николай Великов – декан на Факултет „Навигационен“.

Партньорите в проекта отчетоха всички дейности и постигнатото досега и планираха следващите стъпки по създаването на интерактивно електронно помагало за обучение по МППСМ. Според ръководителя на екипа от българска страна, до момента са разработени над 200 различни сценария, следващи международните правила за предпазване от сблъсъци по море.

30-месечният проект ще приключи през март 2019 година, а следващата среща на партньорите е планирана за месец септември в Любляна.

За да бъдат достъпни за всички, които проявяват професионален интерес, резултатите от работата по проекта са качени на сайта: http://www.ecolregs.com и http://advanced.ecolregs.com.

About the Author: