Home/2018, конкурси, Новини, Посещения, проекти, Студенти/Екип от Морско училище – с награда от конкурс на Европейската космическа агенция

Екип от Морско училище – с награда от конкурс на Европейската космическа агенция

Преди няколко седмици бъдещи корабни инженери и първокурсничка по навигация от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се класираха на финала на престижен студентски конкурс на Европейската космическа агенция (ESA – Student Aerospace Challenge). В него участват представители на най-елитните университети в света, които представят визията си за бъдещето на човечеството в Космоса. През тази година се включиха 200 екипа, от които само 16 са допуснати до финала.

На 20.06.2018 г. в Аерокосмическия музей в Париж се проведе заключителната фаза на престижния конкурс. След представяне и защита на проектите, екипът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“: Светослав Георгиев (спец. КММ) и Елена Христова (спец. „Корабоводене“) спечелиха Suborbital Day Special Prize на ESA за най-добра презентация и представяне. Проектът представя студентска разработка на космическо летище за хоризонтално и вертикално излитащи космолети. Главното предимство на проекта са неговият оригинален дизайн и цялостната концепция. Освен българския отбор, са отличени само 4 проекта от Франция, Великобритания, Холандия и Гърция. Това е първото участие на български студентски екип в този конкурс.

В подготовката на проекта на студентите оказаха помощ капитан първи ранг Калин Калинов, доц. д-р Веселка Радева и гл. специалист Светослав Янев от Планетариума на Военноморското училище.

About the Author: