Home/2018, Новини, Събития/76 години от разстрела на Никола Вапцаров

76 години от разстрела на Никола Вапцаров

На 23.07.2018 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с официална церемония по полагане на венци и цветя бяха отбелязани 76 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров – име, което заслужено се е превърнало в свещен символ на Училището и на духа на българския моряк.

Гости на церемонията бяха: г-жа Мая Вапцарова – племенница на поета, г-н Илия Милушев – съветник на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България по военната сигурност, г-н Илиян Карагьозов – заместник областен управител на област с административен център Варна, г-н Коста Базитов – заместник-кмет на Община Варна, контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили, протойерей Димитър Георгиев от Варненска и Великопреславска света Митрополия, академик Стефан Воденичаров, началници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, районни кметове, представители на неправителствени организации, управители на фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия.

„Няма друг поет в национален, а и дори и в световен мащаб, който така силно и убедително да е доловил и изразил величието и магията на суровата и отговорна професия на хората, свързали живота си с морето. Името му вълнува всяко българско сърце. То е свещено за всички български семейства, в които е израснал поне един моряк. Името му е свещено и днес за хилядите възпитаници на Училището по света, които се доказват с висок професионализъм и завидни познания в морската професия и се гордеят да се нарекат Вапцаровци“, каза началникът на Висшето военноморско училище, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, в словото си пред множеството присъстващи, пожелали да отдадат почит на големия български поет.

By | 2018-07-23T11:52:14+00:00 юли 23rd, 2018|2018, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: