Home/2018, Курсанти, Морско образование, Новини, Празници/Производство на курсанти от Випуск „Ботевски“

Производство на курсанти от Випуск „Ботевски“

На 12 август 2018 г. (неделя), празника на Военноморските сили, от 9:00 ч. в района на Морска гара – Варна, се проведе тържествен акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск „Ботевски“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Шестнадесет са курсантите, които успешно завършиха своето обучение и получиха лейтенантски пагони, с назначение във военните формирования на Военноморските сили на Република България. Отличник на випуска е курсант мичман Николай Генов от специализация „Корабоводене за ВМС“, с общ успех „Отличен – 5,80“. Отличник от специализация „Корабна радиоелектроника“ е курсант мичман Севгин Юмер, а от специализация „Корабни машини и механизми за ВМС“ – курсант мичман Денис Ахмедов.

Церемонията на Морска гара премина тържествено, в присъствието на Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България – господин Румен Радев, заместник-министъра на отбраната – господин Анатолий Величков, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, генерал Андрей Боцев – началник на отбраната на Република България, вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната, господин Иван Портних – кмет на Община Варна, господин Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, депутати от 44-ото народно събрание, представители на Випуск „Воеводски“, завършили преди 50 години обучението си във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, офицери от флота и армията, много граждани, родители, гости на града.

Лейтенантските си пагони първенецът на випуска получи от Президента на Република България, а първенците на специализации – от заместник-началника на отбраната. На останалите пагоните бяха връчени от командира на Военноморските сили. Дипломите си те получиха от началника на Морско училище.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, поздрави възпитаниците с личния им празник, пожелавайки им „лека служба в нелекото ежедневие на военноморския офицер“. Той се обърна към курсантите с думите: „Бъдете готови за новите предизвикателства на военноморската служба. Убеден съм, че с решителност ще се справите с всички трудности. Във Вас виждаме млади, компетентни офицери с отлична професионална и практическа подготовка.“

По традиция, след края на тържеството на Морска гара, курсантите поднесоха венци на паметника на патрона на Училището. Тържеството завърши с коктейл, на който всички си направиха снимки за спомен и си пожелаха успех по време на отговорната служба на офицер от Военноморските сили.

ГАЛЕРИЯ

About the Author: