Посещение на министъра на риболова на Република Ангола

Home/2018, Делегация, международни проекти, Морско образование, Новини, Посещения/Посещение на министъра на риболова на Република Ангола

Посещение на министъра на риболова на Република Ангола

На 27.09.2018 г. на официална визита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ пристигна министърът на риболова на Република Ангола, госпожа Виктория Франциско Лопес Кристовао де Барос Нето. В екипа ѝ са нейният съветник по икономическите въпроси, директорът в звено „Човешки ресурси“ към Министерството на риболова, координатор от академията по рибарство и секретар. Те бяха посрещнати от флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който изнесе брифинг и запозна гостите с историята, традициите и мисията на Морско училище.

По поръчка на Министерството на риболова на Република Ангола бе извършен подбор на анголски младежи сред лидерите в областта на математиката и физиката в страната. Избрани бяха 39 момчета, които през следващите 5 години ще бъдат обучавани във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ като студенти. Курсът включва една година изучаване на български език с помощта на преподаватели, завършили българска филология, и 4 години обучение в професионално направление. Всеки от младежите самостоятелно избра специалността, която желае да завърши. 20 от тях записаха специалност „Навигация“, а останалите 19 – „Корабни машини и механизми“.

Целта на посещението на министъра е да се запознае и да придобие лични впечатления от учебно-материалната база и условията, при които ще живеят анголските обучаеми. В обръщение към началника на Морско училище госпожа Виктория де Барос Нето каза: „Ние сме тук, за да чуем и да видим с какво разполагате. Изпратили сме своите студенти, за да научат нещо ново, а след това и да се усъвършенстват“.

Безспорен е фактът, че най-добрият избор за обучение и бъдещо професионално развитие на анголските студенти е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, защото разполага с богата и модерна материална база, включваща множество симулатори, тренажори и лекционни зали, в които обучаемите могат да прилагат наученото не само на теория, но и на практика.

За Морско училище посещението е второ от такъв ранг от страна на Република Ангола. Срещата бе изключително ползотворна и за двете страни – бяха обсъдени възможности за обмен на преподаватели и студенти, както и разширяване на сферата на сътрудничество.

About the Author: