Home/2018, Морско образование, Новини, Прием/Франкофонски пътуващ салон на образованието – 2018

Франкофонски пътуващ салон на образованието – 2018

Традиционно и тази година на 29.10.2018 г. Пътуващият салон на образованието – 2018, бе организиран от Institut français de Bulgarie (Френски институт в България) съвместно с Френския институт в Солун, Френското посолство в Косово, Френското посолство в Албания, Френския институт в Босна-Херцеговина, Френския институт в Сърбия и със съдействието на Агенция Campus France – Париж, в следните градове:
Варна, 29 октомври, 10:00 – 18:00 ч., Фестивален и конгресен център;
Солун, 31 октомври, 10:30 – 17:30 ч., Френски институт в Солун;
Прищина, 2 ноември, 10:30 – 17:30 ч., Факултет по икономика на Университета в Тирана;
Тирана, 5 ноември, 10:00 – 17:00 ч., Факултет по философия на Университета в Тирана;
Белград, 9 ноември, 10:00 – 17:00 ч., Френски институт в Белград.

С тази проява се открива кандидатстудентската кампания за учебната 2019/2020 година. Събирайки на едно място представители на френски висши учебни заведения, а и на франкофонските програми в България, Гърция, Косово, Албания, Босна-Херцеговина и Сърбия, тази проява ще даде възможност както за директен контакт с бъдещите студенти, така и за развитие на междууниверситетско сътрудничество.
Целта на Салона е:
– Да представи френското висше образование: всички специалности, всички нива,
както и франкофонските програми в петте страни на турнето.
– Да ориентира кандидатите и да ги насочи в избора на специалност и учебни заведения.
– Да информира за различните възможности за финансиране на обучението.
– Да разясни процедурите за кандидатстване и прием.
– Да информира за качеството на приема във Франция и в страните от региона.

Франция привлича с високото ниво на образование, с разнообразие на учебните заведения, с достъпни такси за записване, както и с възможностите за развитие на междууниверситетско сътрудничество. На настоящия етап броят на българските студенти, записани във френски висши учебни заведения, е около 2500.

Друга алтернатива за младите хора е обучението на френски език във франкофонските програми в България. Застъпени са специалности в разнообразни области, което предоставя възможности за сътрудничество и обмен между българските и френски университети: 953 студенти в момента се обучават във франкофонските програми по електроинженерство и информатика, индустриална химия, хранително-вкусови технологии, икономика и стопанско управление, мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството, политически науки.
Много от тях пребивават във Франция в рамките на европейските програми за обмен „Еразъм“, „Леонардо“ или по програми за студентска мобилност, финансирани от Университетската агенция за франкофонията (AUF).

Участие във Франкофонския пътуващ салон на образованието взеха гл. старшина Йордан Пенчев и ст. I степен Траяна Тодорова от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които презентираха и представиха програмите за обучение в Морско училище пред всички заинтересовани.

By | 2018-10-30T14:09:31+00:00 октомври 30th, 2018|2018, Морско образование, Новини, Прием|0 Comments

About the Author: