Home/2018, Конференции, Новини, Посещения/Световен Ден на географските информационни системи

Световен Ден на географските информационни системи

На 14.11.2018 г. в гр. София се проведе Международна конференция по случай световния Ден на географските информационни системи (ГИС). За 20-а година най-престижното събитие в тази област бе организирано в партньорство с повече от 30 водещи браншови, академични, неправителствени организации и медии, сред които: Национално сдружение на общините в Република България, Българска академия на науките, Американска търговска камара в България и др.

Министерството на отбраната на Република България повече от 20 години използва ГИС софтуер от ESRI в различни свои структури – Военно-географска служба, Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, Сухопътни войски, Военновъздушни сили, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и др. ESRI ГИС платформа е приета за стандарт за ГИС в НАТО, както се използва от стотици организации в сферата на сигурността и военното дело по цял свят, както и от международните организации – ООН, Световна банка, Европейската комисия и др.

Участие в конференцията взеха: Ерик Рубин – американски посланик в България, Джузепе Пино Нобиле – директор на „Геопространствени технологии“ – НАТО, Стефан Йенсен – директор за данни в Европейската агенция по околна среда, и Ник Съдърланд – директор по приложения за отбрана в ESRI Европа. Като представител на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров“, участие взе к-н лейт. Тодор Коритаров.

 По време на конференцията се акцентира върху тенденциите в развитието на географските информационни системи и световните добри практики в тази сфера. Участниците бяха запознати с най-новите възможности на ЕСРИ ГИС платформата – корпоративни и облачни ГИС решения, 2D, 3D и 4D геоанализи в реално време, машинно обучение, добавена реалност, интеграция на ГИС с BIM (Building information modelling) / CAD (Computer-aided design) и др. Бяха демонстрирани ГИС технологии, които се прилагат ефективно за криминални анализи и управление при кризи от МВР, както и примери как НАТО прилага ГИС като ведомствена платформа в своята. Участие в конференцията взеха няколко ГИС експерти, международни гост лектори, които изнесоха лекции за приложението на ГИС при решаване на проблеми в различни области в България и по света.

 

By | 2018-11-21T09:10:25+00:00 ноември 15th, 2018|2018, Конференции, Новини, Посещения|0 Comments

About the Author: