Home/2018, Еразъм, международни проекти, Новини, Посещения, Празници, Събития/Програмата „Военен Еразъм“ отбеляза 10 години

Програмата „Военен Еразъм“ отбеляза 10 години

От 8 до 12 ноември 2018 г. в гр. Атина, Гърция, се събраха представители на всички военни училища в Европа, за да отбележат 10-годишнината от началото на програмата „Военен Еразъм“. Домакин на мероприятието беше началникът на Военноморската академия на Гърция (Hellenic Naval Academy), контраадмирал Георгиус Пелеканакис. По време на срещите бяха сключени нови договори за студентска мобилност, бяха организирани спортни мероприятия, бяха отбелязани исторически събития, свързани с историята на Гърция. От българска страна участваха 4 курсанти, представители на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и к-н I ранг доц. д-р Николай Великов, декан на Факултет „Навигационен“.

Началото на програмата „Военен Еразъм“ е поставено в края на 2008 г. от сухопътни военни училища. Понастоящем обхватът на програмата е разширен и включва всички видове войски. Към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е бил проявен интерес от военноморските академии на Италия, Португалия и Гърция, както и от сухопътните академии на Италия в гр. Торино и на Холандия в гр. Бреда.

Инициативата е от изключително значение, защото предоставя  възможност на обучаемите да се запознаят със свои колеги и да започнат съвместна работа още от курсантските скамейки.

About the Author: