Home/2018, Делегация, международни проекти, Новини, Посещения, Събития/Международен форум за развитие на морските лица

Международен форум за развитие на морските лица

На 17. и 18.11.2019 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, участва в Международен форум за развитие на морските лица и сътрудничество в рамките на програмата One Belt – one Road в гр. Нанджинг, Китайска народна република. Форумът е организиран от Международната асоциация на преподавателите по морски науки (IMLA) и Морския университет на провинция Джинсу. В него участват ректори, преподаватели и представители на морски университети, компании, консулства и неправителствени организации от Бангладеш, Дания, Камбоджа, Кения, Китай, Панама, Шри Ланка и др.

Професор Медникаров изнесе презентация за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и предложи ВSAMI (Black Sea Association Of Maritime Institutions) да бъде партньорът в Черноморския регион на програмата One Belt – One Road.

Инициативата One Belt – One Road реализира идеята за създаване на икономически пояс, базиран на маршрут от прословутия Път на коприната. Проектът е на китайското правителство и включва развитие на инфраструктурата и инвестиции в страни от Европа, Азия и Африка. Правителството призовава инициативата „да засили регионалната свързаност и да приеме по-светло бъдеще“. Анализатори обаче го виждат като тласък за китайското господство в глобалните отношения с китайската центрирана търговска мрежа.

В рамките на форума беше подписано Споразумение за сътрудничество между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Морския институт на провинция Джинсу (JMI).

Професор Медникаров беше модератор на втората сесия на форума, след края на която гостите разглеждаха учебно-материалната и тренажорна база на JMI. На по-късен етап бе проведена Кръгла маса за обсъждане на възможностите за сътрудничество между участниците.

 

About the Author: