Богоявление е!

На 6 януари 2019 г., в 10:00 ч., на площад „Св. св. Кирил и Методий“, пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“, се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена“. В ритуала, организиран съвместно с Варненската и Великопреславска света Митрополия и община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили.  Строят на представителните блокове бе приет от контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили.

След благославянето на бойните знамена се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 171 години от рождението на поета.

Шествието продължи до Първа буна на варненския плаж, където се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“. Там бе и хвърлянето на кръста в морето. Трима курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се престрашиха и скочиха в ледените морски води. Курсантите старшина първа степен Илиян Илиев, Станислав Стефанов и Васил Марков не успаха да извадят кръста, но пожелаха здраве и успехи на всички свои колеги.

About the Author: