Home/2019, Конференции, Новини, Събития/100 часа астрономия в Морското училище

100 часа астрономия в Морското училище

Студентското астрономическо общество на ВВМУ „Никола Вапцаров“ се включи в Международната астрономическа програма 100 часа астрономия. С тази програма, която е първата от голяма поредица международни събития, ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на Международния астрономически съюз.

В Звездната зала на Планетариума студенти представиха интересни астрономически теми в първата студентска Астроконференция на Военноморското училище. Катя Русева, наблюдател на слънчевата активност с много голям стаж, интересно и достъпно обясни проблеми около „Пулсът на Слънцето: изследване на слънчевата активност, с прогнози и тенденции на слънчевата активност“. Анелия Силвестрова показа древните и модерни уреди по астронавигация, като разказа как и за какво се използват. Асен Асенов, който се занимава професионално с астрофотография, показа Вселената – такава, каквато не я виждаме, и обясни технологията за получаване на астрономически снимки в различна дължина на вълната.

В конференцията се включиха със свои презентации  и студенти от Ангола. Освалдо Андраде на правилен и емоционален български език обясни много убедително защо трябва да се върнем на Луната и каква е ролята на Хелий-3 за енергетиката на планетата. Жоел Фрейде върна всички присъстващи в началото на образуването на Вселената и обясни теорията за Големия взрив. Всички студенти представиха по изключително атрактивен начин своите презентации.

By | 2019-01-13T12:44:49+00:00 януари 12th, 2019|2019, Конференции, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: