Home/2019, Интервюта, Новини, Посещения, Събития/Демонстрации със сателитни комуникации

Демонстрации със сателитни комуникации

На 19 март 2019 г. в Звездната зала на Планетариума към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ господин Виктор Данчев, физик в „ЕндуроСат“ и координатор на образователната програма „Космически предизвикателства“, изнесе презентация и направи демонстрации със сателитни комуникации.

По време на презентацията, на която присъстваха заместник-началникът по учебната и научна дейност – к-н I ранг проф. д-р Калин Калинов, преподаватели, курсанти и студенти, бяха демонстрирани UHF-базирани обучителни сателитни комуникационни модули, които „ЕндуроСат“ дари на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ като част от проекта InnoSpaceComm.

Господин Виктор Данчев даде интервю пред доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Планетариум към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

– Добре дошли във Висшето военноморско училище! Бихте ли се представили, моля?

– Аз съм Виктор Данчев, физик в „ЕндуроСат“.

– Бихте ли обяснили какво представлява „ЕндуроСат“?

– „ЕндуроСат“ е сателитна компания, специализирана в нано-сателити CubeSat. Това са малки спътници – от порядъка на няколко килограма, с размер 10х10х10 сантиметра, както и по-големи техни варианти.

– Колко изстреляни спътници имате в орбита?

– Изцяло от нас построени, само един спътник – EnduroSat 1. Пуснахме го миналата година, на 13 юли. Но има и много наши компоненти на други мисии, които също летят в орбита.

– Вие сте първата българска компания, която изцяло сама разработва компоненти и е осъществила възможности за изстрелване на свой спътник. Бихте ли ми казали каква е средната възраст на екипа, работещ в компанията?

– Около 30 – 35 години е средната възраст.

– Какви са бъдещите Ви планове?

– Надяваме се, че и България ще има все повече роля в това, което ние правим. Надяваме се, че все повече университети ще създават спътници за научни, а дори и за комерсиални цели. Спътниците ще продължат да стават все по-достъпни за хората и ще могат да се използват за все повече неща на Земята, те могат да помогнат за подобряване на живота на хората.

– Как си представяте сътрудничество с Морско училище, в което младите хора се интересуват както от море, така и от Космос?

– Специално за морето има безброй приложения на сателитите – от следене на кораби  до опазване на океаните.

– Работите ли в областта на образованието?

– Да, имаме няколко образователни програми, най-голямата е „Космически предизвикателства“, чрез която младите хора безплатно могат да работят върху прототипи.

– Уверени сме, че ще си сътрудничим, има голям интерес от страна на студентите и преподавателите, така че този невероятен комплект, който ни предоставихте, ще бъде подготвен конкретно в обучителен модул в курсове по обучение. Благодарим Ви!

About the Author: