Home/2019, Новини, Събития/Звездното общество на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е световно признато

Звездното общество на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е световно признато

На 16 април 2019 г. президентът на Република България – господин Румен Радев, се срещна с екип ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна, водени от доцент д-р Веселка Радева, ръководител на Планетариума към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и госпожа Силвия Захариева, учител по физика. Учениците спечелиха първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. В международния конкурс на НАСА тази година са участвали 2691 екипа и 12 899 ученици от над 30 страни.

В Гербовата зала Президентът връчи на учениците и преподавателите им грамоти по повод отличното им представяне. Държавният глава пожела успех на учениците и ги окуражи да мечтаят, защото „Космосът се покорява с мечти“.

Учениците подготвяха проекта „Градът на космическия колайдер“ повече от две години в Планетариума към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Висшето военноморско училище традиционно работи с ученици и младежи от гр. Варна и страната – за тяхната подготовка по астрономия и космически науки.

Освен като безспорен лидер в подготовката на висококвалифицирани специалисти за българските Военноморски сили и морската индустрия, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се слави и с най-големия Планетариум на Балканския полуостров. Планетариумът представлява уникален младежки център в Морско училище. Той е мястото, където се събират екипите на Студентското астрономическо общество и Студентското космическо общество. Това са младежи, които работят по много интересни проекти, чисто научно изследователски. Те провеждат наблюдения с двуметрови телескопи, които се намират на Хаваите, управлявайки ги дистанционно от Звездната зала на Планетариума. Като резултат, над 150 астероида са открити от студенти на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се изгражда Космически център, който ще се състои от няколко модула – Планетариум и Морска астрономическа обсерватория.

От дълбока древност мореплавателите хранят почит към звездното небе, техния безпогрешен ориентир в необятността на Световния океан и единствения път към родните, но и към тайнствени брегове. Планетариумът към Морско училище успява да даде отговори на въпроси, терзали години наред умовете на учените, като осигурява познания за необятната шир.

By | 2019-04-17T10:22:20+00:00 април 17th, 2019|2019, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: