Home/2019, Новини, Празници, ПСК/Мичман Пламен Дочев представя своето хоби извън военната професия

Мичман Пламен Дочев представя своето хоби извън военната професия

На 15 юни 2019 г. в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей се състоя празник, посветен на специалната връзка между детето и таткото. В това традиционно събитие участие взе мичман Пламен Дочев, командир в Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, със своята ножарска работилница. Той бе заедно с потомствения ножар Николай Димитров, двамата са членове на ”Дунавската задруга на майсторите на народните художествени занаяти“, което към момента е най старото действащо занаятчийско обединение  в България. Майсторите си поставят амбициозната задача да продължат да работят за опазване и съхранение на самобитната култура на нашия народ, както и да насочат усилия към изучаване, и пресъздаване на местните традиции, духовните и материални образци на регионите по поречието на р. Дунав.

Мичман Пламен Дочев се занимава с ножарство от около 16 години. На занаят се е учил от майстор Иван Илчев, който е известен в ножарската общност с това, че обича да реставрира  експонати и е направил много репродукции – в това число и меча на хан Кубрат.

Мичман Дочев е участвал в няколко изложби в гр. Русе, а след успешно издържан изпит  той вече е и майстор в Задругата на майсторите.

By | 2019-06-19T08:41:56+00:00 юни 15th, 2019|2019, Новини, Празници, ПСК|0 Comments

About the Author: