Home/2019, Новини, Празници/Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбелязаха Международния ден на астероида

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбелязаха Международния ден на астероида

Международната астрономическа общност фокусира вниманието на всички, които се интересуват от Космоса, към наблюденията и изследванията на астероидите. Планетариуми, обсерватории, космически агенции и организации са включени в една мащабна програма, насочена към всички възрасти на човешкото общество. Планетариумът на Морското училище – най-големият в страната и региона, отбеляза Деня на астероида (30 юни) с целодневна програма в последния работен ден от седмицата. Студенти, много деца и гости на Варна имаха възможност да научат нови и интересни факти за астероидите, да бъдат ловци на астероиди, да научат за възможностите за защита на планетата ни при евентуален сблъсък.

В международните кампании за търсене на астероиди в последните две години работят и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Младежите обработват астрономически изображения, откриват и проследяват стотици астероиди. В астероидния екип на Училището работят български и анголски студенти. До този момент „ловците на астероиди“ са открили около сто нови астероида, които са част от основния астероиден пояс, който се намира между Марс и Юпитер. Това са предварителни открития. След 3 – 4 години, когато астероидът направи една обиколка около Слънцето и се знае точната му орбита, ще има възможност да му бъде дадено име.

През юли предстои наблюдателна експедиция на преподаватели и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ до Националната астрономическа обсерватория. Там с Шмит телескопа ще бъдат наблюдавани астероиди и частичното лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли, с начало в 23:02 ч. В 00:31 ч. земната сянка ще закрие малко повече от половината от лунния диск по диаметър и след това ще започне да се оттегля. Явлението ще завърши в 02:00 ч. на 17 юли.

Интересът към астероидите расте непрекъснато. Те представляват огромен интерес за държавните и частните космически агенции заради минералните ресурси, които могат да бъдат добивани от тях. Една от основните цели на Деня на астероида е да се насочат вниманието и подкрепата на обществото към изследванията на астероидите – малките, опасни, но и толкова полезни тела в Слънчевата система.

By | 2019-07-01T13:37:41+00:00 юни 30th, 2019|2019, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: