Home/2019, Архив, курсове, международни проекти, Новини, Посещения/Курс на тема „Борба с оръжия за масово унищожение в морска среда“ в Морско училище

Курс на тема „Борба с оръжия за масово унищожение в морска среда“ в Морско училище

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ беше домакин на петдневен курс на тема „Борба с оръжия за масово унищожение (ОМУ) в морска среда“ от 21 до 25 октомври 2019. Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ и Агенцията по съкращаване на военната заплаха (DTRA) в партньорство с Министерството на вътрешната сигурност на САЩ проведоха това обучение по линия на двустранното сътрудничество с Република България.

Г-н Кийт Фалсети от Международната програма по контрапролиферация на DTRA откри курса и представи екипа от инструктори, включващ експерти от Бреговата охрана на САЩ и Службата за разследвания на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Сред участниците в курса имаше представители на МО, МТИТС, ДАНС, МВР и МФ.

По време на курса бяха разисквани варианти за изготвяне на процедури за реакция при конкретни рискове. „Един от рисковете е контрабандата на стоки с двойна употреба“, обясни старшият инструктор Джъстин Мойър. Участниците в курса разгледаха понятието за противодействие на разпространението на ОМУ и принципите за морска сигурност, като същевременно участваха в практически упражнения за разпознаване на различните заплахи с цел разпространение на ОМУ по море или рисковете за сигурността в морски обекти. Курсът даде възможност на участниците от различни български държавни ведомства, ангажирани с морската среда, да установят контакти, подпомагащи бъдещото им междуведомствено сътрудничество.

В резултат на обучението се постигна едно по-добро разбиране за общите предизвикателства към морската сигурност. Експертите от американска и българска страна обмениха информация за процедурите, по които действат двете държави в случай на рискове в морска среда, като същевременно им се даде форум за обмен на идеи и споделяне на добри практики от работата на различните институции в Република България и в САЩ.

About the Author: