Home/2019, Новини, Събития/Експерт от НАТО на посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Експерт от НАТО на посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

В рамките на отбелязваните през 2019 г. 70 години НАТО и 15 години членство на България в Алианса, на официално посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бяха г-н Дамиен Арно – експерт в отдел „Стратегическо ангажиране“ и референт за България в Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО, и г-жа Таня Михайлова, директор на Българския дипломатически институт. Г-н Арно бе посрещнат от заместник-началника по учебната и научната част – капитан I ранг професор д-р Калин Калинов, който презентира структурата, мисията и дейностите на Морско училище.

При посещението си г-н Арно изнесе пред курсантите публична лекция на тема „НАТО – публични връзки и дипломация“. В лекцията бяха разгърнати въпроси, свързани със същността, функциите и значението на НАТО.

По време на срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество между Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

България участва в редица многонационални проекти, ориентирани към изграждането на НАТО. България е водеща в проекта „Ролята на жените в сигурността на отбраната“, а в програмата „Изграждане на институционален интегритет“ страната ни е от самото ѝ стартиране. Българи участват и в програмата „Съюзно земно наблюдение“, която има принос към реализацията на Система за съвместно многокомпонентно разузнаване и наблюдение на НАТО и в програмата на НАТО за ранно предупреждение и контрол от въздуха и други, всички те – насочени към развитие на нови съвременни военни способности.

By | 2019-11-13T18:13:55+00:00 ноември 13th, 2019|2019, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: