Home/2019, международни проекти, Новини, Събития/Студенти и преподаватели участват в изследователски кампании на НАСА

Студенти и преподаватели участват в изследователски кампании на НАСА

Шест студентски екипа от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ завършиха изключително успешно работата си в две научноизследователски кампании на НАСА за търсене и проследяване на астероиди. Това са международни кампании за търсене на астероиди, в които участват студенти от университети от целия свят, за да наблюдават динамиката на астероидите  в Слънчевата система.

В продължение на един месец студентите получаваха изображения на участъци от небето. Астрономическите фотографии са правени с двуметров телескоп, който се намира в Обсерваторията Халеакала на Хаваите. За период от един месец студентите направиха 93 открития на нови астероиди! Те ще бъдат наблюдавани, за да се уточни тяхната орбита и да се установи дали ще представляват опасност за Земята.

Студентският екип е поканен и ще участва от 20 ноември до 17 декември в научноизследователска кампания към Космическата мисия на НАСА – ОЗИРИС-РЕкс. Студентите ще проучват динамиката на астероиди по пътя на сондата на Космическата мисия и ще помогнат в избора на астероиди, които ще се изследват в следваща космическа мисия на НАСА.

Резултатите от научната работа на студентите ще бъдат представени на Националната астрономическа конференция на Института по астрономия с НАО – Рожен, към БАН през 2020 година.

Студентите от Студентското астрономическо общество и Студентското космическо общество работят по тези научноизследователски международни програми под ръководството на доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума на Училището.

About the Author: