Home/2019, международни проекти, Новини/Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представи Училището в Индия

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представи Училището в Индия

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, взе участие като лектор в годишен двустранен диалог на тема „Морска сигурност – предизвикателства и перспективи“ в Националната морска фондация в Ню Делхи, Индия, в периода от 13 до 14 ноември 2019 г.

Форумът бе открит с встъпителни речи от генералния директор на Националната морска фондация – вицеадмирал Прадийп Чаухен, и полковник Амир Горен, президент на Международния институт за изследвания в областта на миграцията и сигурността (IIMSR). Беше подписан меморандум за разбирателство между двете организации.

Двете организации представиха своите перспективи за развитие и проведоха важни дискусии по актуални въпроси от общ интерес, като: геополитика и морска стратегия, сигурността на проливите и граничния контрол, новото лице на терора, имиграционните предизвикателства, хибридната война, ефективно информиране за състоянието на морската среда, международно право, енергетика и морска търговия. На събитието присъстваха и гости от чуждестранни мисии в Индия.

По време на докладите бяха обсъдени пътищата за решаване на енергийните проблеми, свързани с доставката на въглеводородни запаси в Югоизточна Европа. Докладите бяха приети и оценени положително от аудиторията. Имаше активна дискусия и идеи за бъдеща работа и взаимноизгодно сътрудничество.

От презентацията за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ интерес предизвикаха Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона и Центърът за въздушно и космическо наблюдение. Също така голям интерес от индийска и израелска страна предизвикаха идеите за създаване на нови учебни програми и за бъдещото развитие на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Паралелно с програмата се осъществиха двустранни контакти и беше обменена информация относно потенциални партньорства по съвместни проекти с Израел и Индия.

By | 2019-11-20T12:25:50+00:00 ноември 15th, 2019|2019, международни проекти, Новини|0 Comments

About the Author: